Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetologii

Lecznicze właściwości oleju rycynowego są potwierdzone wieloletnimi badaniami, a także poparte dużym doświadczeniem w stosowaniu.

Przydatny olej rycynowy pozyskiwany jest z trującego afrykańskiego drzewa rycynowego. Jednak stosowanie jego ekstraktu w kosmetologii jest całkowicie bezpieczne i ma tylko korzystny wpływ na organizm.

Korzystna cena, zauważalne rezultaty po użyciu i łatwość użycia mogą przekonać każdego do wypróbowania tego produktu w celach kosmetycznych.

Wiadomo, że olej rycynowy był używany w starożytności przez egipskie dziewczyny, aby zwiększyć ich piękno. Wyciąg rycynowy oświetlone domy, ulice i dziedzińce. Chinki nadal przyjmują koncentrat jako suplement diety.

Wskazania i przeciwwskazania

Olej rycynowy ma następujące właściwości:

  • dzięki naturalnemu kompleksowi witamin przywraca wewnętrzne procesy ochronne, normalizuje wymianę tlenu między komórkami;
  • substancje antyseptyczne mogą hamować choroby mikrobiologiczne;
  • za pomocą składników przeciwdrobnoustrojowych w oleju tłumi się niekorzystny wpływ na skórę, eliminuje brodawki, pryszcze i trądzik.

Olejek kosmetyczny służy do:

  • gładka cera - wynika to z witamin A i E w kompozycji;
  • rozjaśnij piegi i inne plamy starcze - wielonienasycone kwasy tłuszczowe są w stanie rozjaśnić skórę, a różne pierwiastki śladowe odżywiają nabłonek od wewnątrz;
  • eliminuje blizny i rozstępy - dzięki garbnikom i lotnym substancjom skóra właściwa jest odżywiona na najgłębszych poziomach. Przywracany jest metabolizm tlenu i lipidów, co przyczynia się do szybkiej regeneracji komórek;
  • łagodzi zwiększony obrzęk - związki tłuszczowe wyciągają brud i nadmiar płynu ze skóry właściwej, promując „oddychanie” skóry;
  • leczy niewielkie uszkodzenia naskórka - dzięki kwasowi liponowemu regeneracja skóry właściwej jest kilkakrotnie przyspieszana;
  • wyeliminować odciski i odciski - tłuszcze zmiękczają uszczelnienia.

Nawet biorąc pod uwagę całkowitą naturalność kompozycji, olej rycynowy może mieć wiele przeciwwskazań.

  • alergia na składniki;
  • indywidualna nietolerancja;
  • stosować w środku, z problemami z przewodem pokarmowym;
  • niemożność użycia dla skóry tłustej.

Środki ostrożności:

  1. Konieczne jest wybranie produktu zgodnie z metodą aplikacji. Oleje jadalne należy stosować wyłącznie wewnętrznie, a olejek kosmetyczny można nakładać na skórę. Uważnie przestudiuj etykiety, aby nie pomylić funduszy, ponieważ metoda wydobycia surowców jest różna.
  2. Wielu producentów może sfałszować rzadki jamajski czarny olej. W takim przypadku w kompozycji występują niebezpieczne barwniki. Można wyróżnić prawdziwy ekstrakt ze względu na jego zapach: naturalny produkt ma wyraźny aromat popiołu.
  3. Stosowanie masek z olejem rycynowym nie powinno przekraczać 15 minut.
  4. Przed użyciem produkt należy sprawdzić pod kątem reakcji alergicznej: kroplę oleju należy nałożyć na skórę i odczekać kilka godzin. W przypadku braku reakcji roztwór można stosować do celów kosmetycznych.

Skład

Olej rycynowy to lepka ciecz o ciemnym miodowym kolorze. Tłuszcze konsystentne mogą rozpuszczać się w nalewkach alkoholowych, estrach i innych olejach. Wcześniej wytłok rycynowy uzyskiwano metodą przetwarzania gorącego filtra poprzez przewijanie przez rynny nasion drzewa. Teraz używają delikatniejszych metod ekstrakcji: typu tłoczonego na zimno. W tym przypadku nasiona są po prostu wyciskane i oddzielane przez wyciskanie z oleju.

Produkt ma neutralny zapach i nieprzyjemnie smakuje. Głównym składnikiem oleju jest kwas rycynolowy (90% produktu). Ten związek w swojej naturalnej postaci można uzyskać tylko z oleju rycynowego. Obejmuje również:

  • typ kwasu palmitynowego - związek tłuszczowy, z którym korzystne substancje docierają do głębszych warstw skóry właściwej;
  • składniki sterolu - kwasy, które zostały zaprojektowane w celu zapobiegania suchości i napięcia skóry, nawilżania jej, eliminowania łuszczenia i ochrony skóry właściwej przed szkodliwym wpływem środowiska;
  • nienasycone kwasy oleinowe - aktywują procesy metaboliczne w skórze właściwej, zatrzymują wilgoć w komórkach skóry i pomagają przywrócić naturalne funkcje barierowe nabłonka. Pomóż również wyeliminować drobne wady skórki;
  • składniki linolowe - kwasy, które są w stanie odżywić i nawilżyć skórę właściwą;
  • retinol i tokoferol - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, których skóra potrzebuje do zdrowego koloru i jędrności. Działając jako elementy pomocnicze w produkcji włókien kolagenowych - podnoszą ogólny ton naskórka.

Ze względu na swoje właściwości olej rycynowy może być szeroko stosowany w kosmetologii.

Co różni się od zwykłego

Olej rycynowy jest nasycony składnikami odżywczymi, mikroelementami i kwasami tłuszczowymi, które mogą uwolnić dziewczynę od wielu problemów skórnych. Główną zaletą wyciągu z oleju rycynowego jest jego wszechstronność. Można go użyć:

  • pielęgnacja twarzy - Ekstrakt może być stosowany nie tylko do skóry właściwej twarzy, ale także do skóry wokół oczu. W tym przypadku olej działa jako naturalny przeciwutleniacz, wygładza zmarszczki, łagodzi obrzęki i cienie pod oczami;
  • przywrócić skórę dłoni - maski i kompresy z ekstraktem z oleju rycynowego mogą nawilżyć i odżywić skórę dłoni, przywrócić funkcje ochronne skóry właściwej i wyeliminować złuszczanie;
  • do włosów - uniwersalne narzędzie jest w stanie wzmocnić cebulki, aktywować wzrost nowych włosów i przywrócić strukturę loków na całej długości;
  • do rzęs i brwi - koncentrat jest często używany do aktywacji wzrostu, wzmocnienia rzęsek, a także - do zagęszczenia brwi;
  • przeciw brodawkom - Specjalne kompresy i aplikacje z olejem mogą usuwać niechciane brodawczaki na skórze, eliminować piegi, a także zmniejszać rozstępy.

Przydatne właściwości na tym się nie kończą. Olej rycynowy można stosować w celu zmniejszenia zwiotczenia skóry w całym ciele. Aby to zrobić, musisz wykonać zawijanie na podstawie tego produktu.

Zastosowanie

W domu olej rycynowy można stosować na różne sposoby. Naturalne składniki najlepiej stosować doustnie w postaci kapsułek, nalewki do picia lub jako podstawy maseczek do skóry lub włosów. Rozważ popularne i skuteczne metody.

Do rzęs

Do wygodnej aplikacji potrzebujesz pędzla. Konieczne jest nałożenie na nią oleju, a następnie czesanie jej rzęs. Najważniejsze, że są całkowicie oczyszczone z kosmetyków. Rozprowadź agenta i pozostaw na 30 minut. Nadmiar należy usunąć po chwili serwetką. Tę metodę należy stosować raz dziennie (najlepiej przed snem) przez miesiąc. Już po kilku aplikacjach rzęsy stają się grubsze i dłuższe.

Więcej informacji o zaletach oleju rycynowego do rzęs w następnym filmie.

Kompres na bazie oleju do skóry wokół oczu

Maska jest odpowiednia dla kobiet po 45. roku życia, służy do eliminacji kurzych łapek i zwiększenia elastyczności delikatnej skóry.

Do kremu do skóry wokół oczu należy dodać 3-4 ml eteru rycynowego. Wymieszaj powstałą kompozycję i delikatnie nałóż opuszkami palców na nabłonek. Używaj 30 dni dziennie. Następnie zrób sobie przerwę 10 dni.

Kolejna maska ​​do skóry wokół oczu za pomocą oleju rycynowego na poniższym filmie.

Przeciwzmarszczkowy

Olej rycynowy należy mieszać w równych proporcjach z estrami (wybór rokitnika, oliwki lub brzoskwini). Ogrzej mieszaninę do temperatury pokojowej w łaźni wodnej i nałóż na zmarszczki - produkt należy wcierać aż do całkowitego wchłonięcia. Procedury są powtarzane codziennie przez kilka tygodni.

Z pigmentacji

W nalewce z nagietka (250 ml) wymieszaj olej rycynowy (20 ml). Dzięki tej kompozycji konieczne jest wytarcie twarzy rano i wieczorem. Po kilku aplikacjach twarz wyraźnie się rozjaśni, skóra stanie się gładka, a nawet w kolorze.

Maska do natychmiastowego odżywiania i nawilżenia

Instrukcja jest następująca: wymieszaj jedno żółtko z ekstraktem rycynowym (20 ml), dodaj olej migdałowy i kilka kropli eteru lawendowego. Nakładaj kolistym ruchem na skórę twarzy, a na wierzchu użyj ręcznika papierowego, aby naprawić efekt. Po 20 minutach spłucz twarz wodą.

Kompozycja szybkiego działania na loki

Oprócz zwykłego dodawania oleju do szamponów i odżywek do włosów, na bazie ekstraktu można opracować pielęgnacyjne formuły. Przepis jest prosty:

  • kefir - 150 ml;
  • ekstrakt z oleju rycynowego - 20 ml;
  • emulsja z czerwonego pieprzu - 5 ml;
  • eter pomarańczowy - 5 ml.

Wszystkie składniki należy wymieszać, ogrzać do temperatury pokojowej i nałożyć na skórę głowy. Emulsja musi być rozłożona na loki. Załóż kapelusz i ręcznik i odczekaj około godziny - następnie spłucz włosy. Ten kompres może odżywiać włosy witaminami od wewnątrz, wzmacniać rdzeń strukturalny każdego włosa i eliminować sekcje na końcach. Ponadto maska ​​jest w stanie aktywować wzrost linii włosów.

Do kolejnego kompresu potrzebujesz:

  • koniak - 2 łyżki. łyżki;
  • olej rycynowy - 2 łyżki. łyżki

Połącz składniki, rozprowadź na włosach i poczekaj 30 minut. Włosy są przywracane w kilku aplikacjach.

I kolejna cudowna maska ​​z olejem rycynowym w następnym filmie.

Antycellulitowy

Przeciw skręceniom skóry, cellulitowi i drobnym nieregularnościom pomoże następujący skład:

  • olej rycynowy - 20 ml;
  • ekstrakt z jojoby - 5 ml;
  • eter lawendowy - 5 ml;
  • olej z pestek winogron - 5 ml;
  • mieszanka papryki - 5 gr.

Wszystkie substancje miesza się ze sobą i wciera w problematyczne obszary skóry przez 10-15 minut. Taka kompozycja może być stosowana jako emulsja do masażu, peeling do ciała i baza do owijania ciała. We wszystkich trzech przypadkach czynnik działa jako aktywator procesów metabolicznych w komórkach.

Recenzje

Z reguły opinie na temat stosowania oleju rycynowego są mieszane. Ktoś lubi efekt i przyjemny koszt, ale ktoś nie może znieść lepkości oleju i nieprzyjemnego zapachu. Jednak większość zgadza się, że stosowanie oleju ma najbardziej pozytywny wpływ na całe ciało.

Jednak niektóre dziewczyny ostrzegają, że efekt zależy od tego, jak dobrze stosuje się lek. Z całym pragnieniem uzyskania szybkich rezultatów należy pamiętać: działanie jest spowodowane naturalnymi składnikami, co oznacza, że ​​wynik manifestuje się podczas długotrwałego użytkowania. Wielu tego nie lubi.

Olej rycynowy ma wiele korzystnych właściwości, które odżywiają skórę twarzy, ciała i dłoni. Dzięki codziennemu stosowaniu możesz nie tylko nawilżyć i odżywić naskórek, ale także przywrócić uszkodzenia, wyrównać koloryt, bolące rany i drobne stany zapalne.

Kobiety podkreślają, że ekstrakt z oleju rycynowego wpływa na koloryt skóry, przywraca jej uszkodzenie i ogólnie działa przeciwstarzeniowo. Niektórzy twierdzą: po dwóch lub trzech maskach na bazie oleju rycynowego skóra wydaje się świecić od wewnątrz.

Obejrzyj wideo: 12 świetnych zastosowań oleju rycynowego, o których wcześniej nie mieliście pojęcia! (Grudzień 2019).

Loading...

Zostaw Swój Komentarz