Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Olej rycynowy do skóry

Olej rycynowy słynie z właściwości odżywczych, dlatego jest szeroko stosowany w nowoczesnej kosmetologii i opiece domowej. Oprócz aplikacji na włosy, brwi i rzęsy, ten składnik służy do pielęgnacji skóry twarzy: nie tylko odżywia ją kompleksem kwasów tłuszczowych, ale także działa antybakteryjnie na naskórek.

Dowiedz się więcej o przydatnych właściwościach zestawu kołowego MSL z filmu.

Przydatne właściwości

  • Doskonale nawilża i odżywia suchą powierzchnię twarzy, zwalcza łuszczenie i swędzenie;
  • Jego stosowanie jest wskazane na zrogowaciałych obszarach twarzy i ciała ze względu na działanie zmiękczające; Składniki odżywcze w swoim składzie wygładzają powierzchnię naskórka od wewnątrz i wypełniają odwodnioną skórę wilgocią;
  • Powstają legendy o jego właściwościach przeciwstarzeniowych;
  • Odbudowa skóry twarzy (kolor, tekstura) zapewnia regularne stosowanie produktu lipidowego zarówno dla młodej, jak i bardziej dojrzałej skóry;
  • Składniki lipidowe kompozycji tworzą niewidoczny film na skórze i chronią jej powierzchnię przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promienie UV.

Z filmu dowiesz się, jak stosować olej rycynowy do twarzy, włosów i rzęs.

Korzyści z oleju rycynowego są określone przez zestaw kwasów tłuszczowych w jego kompleksie:

  • Kwas rycynolowy Działa zmiękczająco na naskórek: nadaje powierzchni miękkość i nadaje aksamitny wygląd. Ponadto kwas działa jako rodzaj bariery i chroni naskórek przed zewnętrznymi niekorzystnymi czynnikami (światło słoneczne, wiatr, kurz, suche powietrze). W oleju rycynowym kwas rycynolowy służy również jako „wypełniacz” - wypełnia komórki związkami lipidowymi oraz nadaje naskórkowi siłę i elastyczność.

Warto zauważyć, że kwas rycynolowy może powodować alergie z powodu jego wysokiego stężenia w składzie gotowego produktu; jest doskonale wchłaniany przez skórę, jednak jego nadmiar może prowadzić do zatykania porów i trudności w usuwaniu z powierzchni.

  • Kwas linolowy obecny jako główny składnik w oleju rycynowym. Zawiera witaminy A, E, D, K. Działa jako przeciwutleniacz dla naskórka i jest odpowiedzialny za bilans energetyczny komórek; kwas linolowy ma wyraźne właściwości antyseptyczne i zawiera składniki przeciwzapalne, które pomagają zwalczać wysypki na twarzy.

Kwas linolowy w oleju rycynowym ma właściwości ochronne, co eliminuje stosowanie produktu farmaceutycznego przed pójściem na plażę lub w trudną, wietrzną zimę.

  • Kwas oleinowy pozwala innym składnikom tłuszczowym lepiej wnikać w głębsze warstwy naskórka i działa jako katalizator procesów metabolicznych w skórze. Sprawia, że ​​twarz jest bardziej miękka i nawilżona, odżywiona życiodajną wilgocią, i w przeciwieństwie do wyżej wymienionych kwasów, wolniej wchłania się w pory i warstwy naskórka. Kwas oleinowy jako część oleju rycynowego wpływa na zmiękczenie tkanek i działanie dodatkowych związków lipidowych i witamin, dlatego przede wszystkim odnotowano jego zalety.

Olej rycynowy ma wiele unikalnych właściwości i ma korzystny wpływ na naskórek zarówno młodej dziewczyny, jak i dojrzałej kobiety. Działanie jego składu jest ograniczone indywidualnymi cechami ciała i naskórka oraz tymi produktami kosmetycznymi, które mają ten produkt w swoim składzie.

Należy zauważyć zaletę „oleju rycynowego” do rzęs i brwi, jeśli stosowanie go na powierzchni twarzy nie przyniosło dużego sukcesu.

Jak wybrać

Zaleca się wybór oleju rycynowego w aptece, która może działać jako gwarant jego naturalnego składu i dobrej jakości. Produkt apteczny można łatwo nazwać podstawowym składnikiem kosmetyków, zarówno jako podstawę domowej maski, jak i jako oddzielny nieusuwalny krem.

Oznakami tego wyciągu z fasoli rycynowej są:

  • Ciągliwość i lepkość kompozycji;
  • Wysoka zawartość tłuszczu;
  • Subtelny zapach.

Zastosowanie produktu rycynowego jest odpowiednie dla każdego rodzaju skóry ze względu na jego specjalny skład i działanie. Pomimo gęstej, lepkiej formuły olej łatwo nakłada się i rozprowadza na powierzchni naskórka lekkimi ruchami wygładzającymi i masującymi.

W przypadku skóry problematycznej i tłustej zaleca się stosowanie produktu jako części maski i wykluczenie jego stosowania w czystej postaci - może to powodować zatykanie porów. W przypadku suchej skóry stosowanie produktu jest praktycznie nieograniczone, dlatego można go stosować z umiarem na całą twarz.

Jak złożyć wniosek

Zastosowanie oleju rycynowego nie ogranicza się do niczego innego niż alergie na poszczególne składniki produktu. Przed użyciem wykonaj test wrażliwości: nałóż ekstrakt tłuszczu na zgięcie łokcia i odczekaj 10 minut; jeśli nie ma swędzenia i zaczerwienienia, można go również zastosować na twarz.

Jego użycie jest określone przez kilka zasad:

  • Nakładaj produkt tylko na wcześniej oczyszczoną twarz, aby kompozycja nie „zapychała” porów i nie działała wewnątrz naskórka;
  • Rozprowadź kilka kropel kompozycji na twarzy wzdłuż linii masażu; olej szybko wchłania się w skórę i tworzy namacalny film na jej powierzchni - barierę przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi;
  • Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością oleju, w przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemne uczucie na skórze, a kompozycja nie będzie łatwa do częściowego usunięcia z niej - tylko mydłem lub innym agresywnym środkiem czyszczącym;
  • Przetwarzanie skóry twarzy za pomocą „oleju rycynowego” może odbywać się zarówno za pomocą palców, jak i wacika;
  • Jednorazowe zastosowanie oleju rycynowego pozwala zobaczyć efekt - napina gładką skórę, nasyconą kwasami i wilgocią, miękką i elastyczną;
  • Olej rycynowy do skóry tłustej zapewnia normalizację metabolizmu lipidów; ponadto olej wysycha niewielkie stany zapalne i wybiela plamy potrądzikowe przy użyciu punktowym.
  • Pielęgnacja suchej skóry za pomocą „rycynowego” pozwoli uzyskać szybki i wysokiej jakości efekt natłuszczania; jeśli łuszczenie naskórka jest zbyt suche, impregnację można nakładać 1-2 razy dziennie przez miesiąc, po czym zaleca się przerwę.
  • Olej rycynowy można stosować jako czysty produkt do nawilżania i nasycania naskórka lub jako bazę lub dodatek w domowej masce na twarz lub ciało. Po użyciu zmywalnej maski zaleca się delikatne oczyszczenie naskórka, aby kontynuować pracę kwasów tłuszczowych produktu farmaceutycznego.
  • Olej rycynowy jest potencjalnym alergenem dla wrażliwej skóry, dlatego jego czystość na twarzy jest ograniczona do 20 minut, po czym zaleca się spłukanie kompozycji wodą lub wywar z ziół.

Kastorka nadaje się nie tylko do kosmetycznej pielęgnacji twarzy, ale jest również aktywnie stosowana w leczeniu niedoskonałości skóry: do zaciskania brzucha z powodu odżywiania suchego naskórka, wybielania plam starczych, grzybów na skórze lub paznokciach ze względu na jego wysokie właściwości antyseptyczne.

Przepisy

Uniwersalne zastosowanie

Spróbuj dodać kilka kropli wyciągu z oleju rycynowego do codziennego kremu - ta „sztuczka” poprawi odżywcze działanie produktu kosmetycznego. Aby zmniejszyć widoczność plam starczych, użyj olejku rycynowego punktowo: nakładaj go na trądzik, piegi lub inne plamy 2 razy dziennie.

Olej rycynowy doskonale zwalcza płytkie blizny na twarzy lub ciele, rozstępy (rozstępy) i inne niesympatyczne zjawiska. Codziennie nakładaj czysty olej na wszelkie niedoskonałości. Używaj czystego produktu jako kremu do ust i powiek: potrzyj kroplę oleju palcami i delikatnie poklep go po twarzy.

Dla skóry normalnej i mieszanej

Aby stworzyć najprostszą domową maskę na twarz, zmieszaj olej rycynowy z wodą w równych proporcjach i nałóż na oczyszczoną powierzchnię: podobną kompozycję można nazwać hipoalergiczną ze względu na niższe stężenie oleju. Używaj świeżego produktu domowego 1-2 razy w tygodniu jako zmywalnej maski, aby poprawić cerę i normalizować gruczoły łojowe.

Aby odnowić skórę, użyj kleiku z surowych ziemniaków, wyciągu rycynowego i rokitnika.

Maska ziemniaczana na bazie „oleju rycynowego” stanie się pomocnikiem w walce z niedoskonałościami i nada aksamitny naskórek. Zrób tłuczone ziemniaki bez użycia masła, po prostu wymieszaj zmiażdżone ziemniaki z 2 łyżkami ciepłego mleka, dodaj kilka dużych łyżek oleju rycynowego i jedno żółtko. Nałóż maskę i pozostaw na 20 minut.

Dla skóry z problemami

Olej rycynowy ma działanie antyseptyczne ze względu na zawartość kwasu rycynolowego - silnego przeciwutleniacza. W leczeniu trądziku i wysypek skórnych związanych ze zwiększoną pracą gruczołów łojowych stosuje się olej rycynowy z farmacji i dodatkowe składniki naturalnego pochodzenia.

Jedna z najskuteczniejszych masek przeciwtrądzikowych ma następujący skład: 1 tabletka aspiryny, łyżeczka oleju rycynowego, 1 jajko ubite w piankę i wywar z rumianku, nagietek (opcjonalnie). Zmiażdż tabletkę proszkiem i wymieszaj z resztą składników, aby uzyskać jednorodną kompozycję i nałóż na problematyczne obszary - kości policzkowe, czoło, policzki, podbródek, nos.

Dla suchej skóry

W równych proporcjach wymieszaj ekstrakt rycynowy, oliwki i rokitnik; ważne jest, aby składniki zostały podgrzane - pozwoli to na lepsze wymieszanie i szybsze wchłanianie się w naskórek.

Ubij żółtko i dodaj do niego rozgrzany olej rycynowy; dokładnie wymieszaj składniki i nałóż gotową kompozycję na oczyszczoną twarz przez 20 minut.

Do odżywiania odwodnionej skóry przydatne są pastowate twarożki, żółtko jednego jajka, łyżeczka „oleju rycynowego” i odrobina miodu. Uzyskana konsystencja ma wysoką gęstość i doskonałe właściwości odżywcze.

Aby nawilżyć skórę, użyj mieszanki gotowanego płatków owsianych (w wodzie lub mleku), łyżeczki oleju rycynowego i płynnego miodu.

Naturalne kwasy owocowe pomogą nawilżyć naskórek: zmieszaj kleik lub banana z łyżeczką „oleju rycynowego” i nałóż na czystą skórę. Pozostaw kompozycję na maksymalnie 20 minut i umyj ciepłą wodą bez użycia mydła.

Dla dojrzałej skóry

Użyj całego kompleksu olejów roślinnych do zwalczania płytkich zmarszczek na twarzy: wymieszaj w równych proporcjach ekstrakt z oleju rycynowego, kiełków pszenicy, masła shea, oliwki, rokitnika, moreli. Możesz usuwać i dodawać składniki w zależności od preferencji i ich dostępności.

Przegląd najlepszych

Dobrze znanymi producentami są marki apteczne: leki farmaceutyczne BioLine, Iwanowo i Tula.

Recenzje kosmetyczek

Kosmetyczki zalecają ostrożne obchodzenie się z olejem rycynowym, ponieważ jest to alergen. W przypadku dużych problemów z twarzą (ciężkie zapalenie, ropne, alergie) należy skonsultować się z lekarzem; w przeciwnym razie zastosowanie produktu roślinnego nie jest ograniczone.

Zostaw Swój Komentarz